Bez piany i mąki. Do jajek dorzucam tylko łyżkę tego składnika, a omlet wychodzi lekki jak chmurka
Omlet z patelni to idealna baza pożywnego śniadania. Świetnie smakuje zarówno ze świeżymi, jak i podsmażonymi warzywami, do których można dorzucić boczek, kawałki kurczaka czy ulubiony ser. Można też zjeść go na słodko, dokładając owoce, jogurt czy serek i posiekane orzechy. By taki posiłek był najlepszy, warto przyrządzić placuszek jajeczny o lekkiej i gładkiej konsystencji.
Jak zrobić delikatny omlet francuski?
Najbardziej nadmuchane omlety powstają na pianie z białek z małym dodatkiem mąki pszennej lub ziemniaczanej. To jednak wersja biszkoptowa, podczas gdy ja wolę klasyczną.
Idealny francuski omlet powinien być kremowy i wilgotny w środku, a przy tym gładki na zewnątrz. Można to osiągnąć, ubijając jajka. Ważne jednak, by ich przy tym zbytnio nie napowietrzyć, bo placek może pękać przy smażeniu.
Do jajek dokładam śmietanę kremówkę. Zawarty w niej tłuszcz zapobiega szybkiemu ścinaniu białek, przez które omlet wychodzi twardy. Wystarczy już łyżeczka na dwa jaja, by stał się bardziej aksamitny i delikatny.
Placek jajeczny obowiązkowo smażę na maśle, najlepiej klarowanym. Chodzi nie tylko o klasyczny smak, ale także o strukturę dania. Tego tłuszczu nie można podgrzewać na dużym ogniu, dzięki czemu omlet robi się powoli, nie stając się twardy i gumowaty. A ponieważ masło zawiera nieco wody, masa lekko gotuje się od spodu i nie przywiera do dna.
Przepis: Delikatny omlet francuski
Klasyczny omlet o miękkiej i kremowej konsystencji to doskonała baza dla dodatków wytrawnych, jak i słodkich.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 351
Składniki
- 3 jajka
- 1 łyżka śmietany 30% tłuszczu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie jajekWbij jajka do miski, dodaj śmietanę i sól. Mieszaj je trzepaczką bez zbytniego napowietrzania do momentu, aż białka i żółtka połączą się w jednolitą masę.
- Smażenie omletuPostaw patelnię na średnim ogniu i roztop masło. Gdy się spieni, wlej jajka i od razu mieszaj energicznie po wierzchu przez 15-20 sekund, by rozbijać tworzące się skrzepy. Jednocześnie potrząsaj patelnią ruchem w przód i w tył. Przestań mieszać, gdy większość płynnego jajka się zetnie, ale wierzch wciąż będzie płynny i błyszczący. Wyrównaj wierzch łopatką i odczekaj 10-20 sekund do uzyskania pożądanej konsystencji. Złóż omlet na pół albo zagnij boki do środka i zsuń z patelni na talerz.
Co dodać do omletu, żeby był puszysty?
Puszysty omlet to skutek dobrego ubicia jajek albo samych białek. Wyjdzie lepiej, gdy dołoży się do nich tłusty produkt mleczny. Oprócz słodkiej śmietanki można użyć również tej ukwaszonej, a ponadto kremowego sera, na przykład mascarpone, ricotty czy tego kremowego. Sprawdzi się ponadto zimne mleko. Wlanie łyżki do jajek sprawi, że na patelni będzie parować i rozluźniać ich strukturę.
Aby ubita masa była bardziej stabilna, na 2 jajka można wsypać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Choć można zastąpić ją tą pszenną, nigdy jej nie stosuję. To właśnie ten dodatek jest głównym winowajcą, gdy omlet wychodzi ciężki, twardy i zbity.